Покана за предавање на проф. д-р Владета Јеротиќ: Кога религиозноста станува психолошки проблем?

На 07. мај 2014 година (среда), во салата „Архиепископ Доситеј“ при Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, со почеток во 10:30 часот истакнатиот психијатар академик проф. д-р Владета Јеротиќ од Српската академија на науките и уметностите, професор од Православниот богословски факултет во Белград во пензија, ќе одржи предавање на следната тема: Кога религиозноста […]

За мажите и жените (1)

По сè изгледа, за ништо не е пишувано толку многу колку за односите помеѓу мажите и жените. И во православниот светоглед, исто така. Би можело да се каже-особено во православниот светоглед. Мене ми се чини дека во односите помеѓу православните мажи и жени има извесни нијанси кои не се сосема правилно разбрани, како од едната, […]

Моралот во областа на полот (3)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ Нам ни е особено тешко да посакуваме целомудрие од три причини; не зборувам веќе за негово достигнување. Како прво, нашата повредена природа, демоните што нè искушуваат и целата пропаганда на похотта, обединувајќи се, ни внушуваат дека желбите на кои се противиме се толку природни, разумни, полезни, дека […]

Митрополит Наум: Природен и противприроден начин на живот

Видео запис од предавањето на г. Наум, митрополит Струмички, на темата: „Природен и противприроден начин на живот“ одржано на Православниот богословски факултет при Великотрновскиот универзитет „Ссв. Кирил и Методиј“.

Како да се избориме со унинието?

Унинието, помеѓу другите страсти, има посебно место. Тоа е единствена можна состојба на човекот, кога неговиот поглед е свртен исклучително внатре во себе, кога со човекот владее „сеќавањето на самиот себеси“. За да се избави од унинието, потребно е да направи само мал пресврт во начинот на неговото гледиште и да научи не да гледа […]

Самоубиството како излез

Животот не се годините што ги крадеме од Бога за самоугодување. Животот не е ни утопија во која, како во сон, сé им се покорува на нашите желби и очекувања. Конечно, животот не е просто бесмислено време што незапирливо протекува до смртта. Сведоци сме, безмалку секојдневно, на сé повеќе случаи на самоубиство. И тоа најчесто […]

Свештенството и хомосексуалноста

Затоа Бог ги предаде на срамни страсти: жените нивни природните потреби ги заменија со противприродни; и мажите исто така; оставајќи го природното зближувањсе со женскиот пол, се распалија со желби еден кон друг, и вршеа срамни работи мажи со мажи, добивајќи отплата каква што одговараше на нивната заблуда. (Рим. 1,26-27) За полесно разбирање, ќе направиме […]

За воспитувањето на децата

Ќе започнеме со општо познатите вистини. Кога билката не ја полеваме, таа венее и се суши. Кога обилно ја налеваме, така што нејзиниот корен цело време е потопен во вода, таа скапува и исто така пропаѓа. За жал, некои родители забораваат дека детските души имаат потреба за разумна строгост и разумна нежност. Недостатокот или вишокот […]

Што навистина значи да се биде зрела личност?

Да, ние сега веќе добро знаеме, и за тоа придонесе не само современата психологија, туку и нашето практично искуство, индивидуално и колективно, дека не постои слобода без зрелост. Доколку некое дете на училиште и после училиште се однесува исто како и во семејството и тоа пред и да започне да оди на училиште, или, што […]

Старец Порфириј: Надминување на депресијата

Денес луѓето честопати се чувствуваат тажно, очајно, летаргично, мрзеливо, апатично, сите тие сатански состојби. Тие се потиштени, незадоволни и меланхолични. Ги запоставуваат своите семејства, трошат пари на психоаналитичари и земаат антидепресивна терапија. Сето ова луѓето го толкуваат како „несигурност“. Нашата вера верува дека сите овие состојби произлегуваат од сатански искушенија. Болката е душевна сила која […]

Човекот и неговиот идентитет

На прв поглед изгледа необично што класичната психоанализа не знаела за проблемот на идентитетот. Дури после 1930 година фројдовиот ученик Ото Фенихел укажал на појавувањето на сè поголем број пациенти со неопределени симптоми, кај кои е очигледно дека во болниот душевен проблем е вовлечено само нивното Јас. Значајниот американски психотерапевт Ерих Ериксон, во својата можеби […]

Тагувањето, меланхолијата и клирот

Едно од нештата кои ги сфатив низ годините [кои изминаа] е дека депресијата едноставно е дел од позадинскиот шум за многу клирици. И тоа е така без разлика дали личноста за која се работи е православен христијанин, римо-католик, протестант или евангелист, маж или жена. Ова не значи дека клирикот за кој станува збор е онеспособен, […]

За смртта – свест за сегашноста

Смртта е мерило на нашиот одност кон животот. Луѓето кои се плашат од смртта се плашат од животот. Не може човек кој се плаши од смртта, да не се плаши од животот со сета негова комплексност и опасност. Значи, решението на прашањето со смртта не е непотребно. Ако се плашиме од смртта, никогаш нема да […]

Радоста – поважна од смеата

Разговараа во Ерусалим еден од местните жители и еден поклоник. Разговорот беше опуштен и пријателски. Арапот и поклоникот од Европа го допреа и прашањето за тоа по што се разликуваат луѓето од Истокот од оние на Запад. Арапот изнесе интересно набљудување: „Луѓето од Западот сакаат да се смеат, но не умеат да се радуваат“. Ваквото […]

Неовампиризам или жед за вечност?

И денес, како некои средновековни трансилваниски селанчиња, остануваме хипнотизирани од недофатливиот и перверзно примамлив архетип на вампирите. Современите бест-селери и телевизиски сапуници вријат како некои демонски осила од преестетизираните антиутопии за искривоколчената раса на хуманоиди со општопознатите крвопијни склоности. Раскалашеноста на разните варијации крвожедна митологизирана аристократија на луѓе-ѕверови и по многу столетија егзорцизми, Василиеви молитви […]