Преображение Христово

Преображението Христово на гората Тавор се случи непосредно пред Неговите страдања, односно, поконкретно, четириесет дена пред да пострада и пред да биде распнат. Впрочем, целта на Преображението беше да се […]

Разбојникот кој секој ден ѝ се молел на Богородица

Еден човек по име Јован бил поразен од гревот и станал крадец. Уште повеќе, тој станал и предводник на една разбојничка дружина од сто крадци, но сепак длабокот ја почитувал […]

Господи, добро ни е да бидеме овде

На Таворската Гора, Христос им откри на своите ученици една небесна тајна. Живеејќи меѓу нив, им говореше за Царството и Неговото второ и славно пришествие, но за да изгони од […]

За Тајната на Преображението

(Мт. 17, 1-9; Мк. 9, 2-10; Лк. 9, 28-36) Празникот на Христовото преображение е библиски настан којшто претставува уште едно откровение на живиот Бог во три лица. Токму како и […]

Чуму ни е постот пред Успение?

Потценувачки би било кога би рекле дека има многу што напишано за празникот на Успението на Пресвета Богородица. А сепак, толку малку се пишува за постот што му претходи на […]