Синаксар во Неделата на св. Григориј Палама

Големиот и светол проповедник на Светлината, Изворот на светлината сега навистина го води кон незаодната Светлина. Овој син на божествената и незаодна светлина, навистина вистински Божји човек и чудесен слуга […]

Акатистот низ фрески: втор дел

продолжение од првиот дел ИКОС 4 Ја слушнаа пастирите ангелската песна што го воспеваше плотското пришествие Христово, та поитаа како при Пастир, да Го видат кај лежи како Агнец непорочен, […]

Акатистот низ фрески: прв дел

Акатистот кон Пресвета Богородица е една длабока и молитвена творба во која се славослови Пресветата Владичица наша Богородица и Секогашдева Марија. Тој е една од највозљубените служби во Православната Црква. […]

За постот и молитвата

Кога несреќниот татко, се вели во Светото Евангелие, го довел својот бесомачен син при Господа Христа и Го молел да го исцели, Спасителот го осцелува момчето на очиглед на многубројниот […]

Синаксар во Неделата на Страшниот суд

Кога ќе седнеш, Судијо на сите, да ја судиш сета земја, Удостој ме и мене да го слушнам овој глас: „Дојдете, благословени на мојот Отец!” Во овој ден правиме спомен […]

Времето посно светло да го почнеме…

[Видео: Оптинска пустина, Чин на проштевање пред почетокот на Постот, 2013г.] Паѓам во очајание, кога мислам на делата мои, Господи, достојни за секакви маки, зашто, ете, откако ги презрев чесните […]

Синаксар во саботата месопусна

Не спомнувај ги гревовите на умрените, Слове, Твоето милостиво срце да не држи лутина. Во овој ден божествените оци озаконија да се прави помен на сите од века благочестиво упокоени […]

Синаксар во Неделата на блудниот син

Ако си блудник како мене, биди храбар, оди, Зашто вратата на Божјите добрини се отвори за сите. Во овој ден го празнуваме враќањето на блудниот син. Божествените отци ова го […]

Крај реките Вавилонски

Според православното предание, во очи на Великиот пост се пее 136-от псалм – „Крај реките вавилонски“. Овој псалм говори за Израилот, за неговото пребивање во Вавилонско ропство, кое се случило […]

Посен Триод

На ова место ги собравме сите текстови поврзани со великопосниот период што досега сме ги објавиле. Листата ќе ја обновуваме навремено со нови текстови кои допрва ќе бидат објавени. Подготвителни […]

Христовото влегување во Ерусалим

Покрај акламациите на народот за воскреснувањето на Лазара и покрај неговите очекувања, сепак, „царското влегување“ (свети Кирил Александриски), т.е. влегувањето на Царот Христос во Ерусалим, се случува со најдлабоко смирение. […]

Беседа во петокот на шестата седмица од Великиот пост, на Инокентиј, Архиепископот Херсонски

Ден по ден, седмица по седмица, и еве, помина речиси целата света Четириесетница, иако, од друга страна, поради ненавикнатоста на воздржание и пост, можеби ни изгледаше бесконечна. Постот трае уште […]