Живототворение, прв дел

Оти ќе дојде време кога луѓето нема да го слушаат здравото учење, но водени oд своите похоти, ќе си изберат учители да им го залажат слухот. (2. Тим. 4, 3) Петок навечер. Дружба со моите колеги биолози. Како и секогаш кога ќе се најдеме, разговаравме за најразлични теми од областа на природните науки и философијата. […]

Меѓународна летна школа: „Локалноста и меѓуграничната размена во средниот век“

Во Конгресниот центар на УКИМ во Охрид од 16. до 22. август ќе се одржи Меѓународната летна школа на тема „Локалноста и меѓуграничната размена во средниот век“ во организација на меѓународната академска мрежа ЕГСАМП – Европска дипломска школа за античка и средновековна филозофија и Катедрата за систематско богословие при Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“ во […]

Лажните чуда на супермените

Често веруваме дека супермоќите на еден шаолински монах се плод на некакви духовни вежби, медитација и слична спиритуална поткрепа, или демонска поткрепа. Но, дали е тоа така? (предупредување: видеото што следува може да биде вознемирувачко за некои категории гледачи) На првото видео монах изведува некаков опасен каскадерски перформанс. На второто видео истото го прави, нема […]

За можноста за постоење на Православни Марсовци

Во шеесетите години од минатиот век, кон средината на Студената Војна, Руските и Американските политичари ги користеле истражувачките мисии до Месечината како знаци за докажување на својата надмоќ во поглед на непријателот. Во тоа време било актуелно и прашањето за постоење на вонземски живот. Ватикан ги повикал своите експерти да дадат мислење за можноста за […]

Андреј Тарковски: За современата криза

[dropcap type=”1″]Н[/dropcap]ие живееме во погрешен свет. Човекот е роден слободен и храбар. Но, нашата неволја е во желбата да се сокриеме и заштитиме од природата која сè повеќе и повеќе нè принудува да се прибереме едни крај други. Ние општиме (=заедничариме, комуницираме, м.з.) не затоа што сакаме да општиме, не за да би уживале во […]

Дали навистина Јуриј Гагарин не Го видел Господ во вселената?

Деновиве Русија го прослави Денот на космонаутите, со што ја одбележа годишницата од летот на првиот човек во космосот Јуриј Гагарин, извршен на 12 април 1961 година. Следи отсечок од интервјуто дадено од полковникот Валентин Василиевич Петров, предавач на Воздухопловната Академија Гагарин, дадено за Интерфакс во 2006-та година. Валентин Василиевич, вие бевте блиски пријатели со […]

Византолошки студии: Конкурс

УНИВЕРЗИТЕТОТ „ЕВРО-БАЛКАН“ – Скопје објавува К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА СТУДИИ ОД ВТОР ЦИКЛУС (ПОСЛЕДИПЛОМСКИ СТУДИИ) ЗА АКАДЕМСКАТА 2012/2013 ГОДИНА ВИЗАНТОЛОШКИ СТУДИИ Византолошките студии обезбедуваат широка перспектива и изучување на Византија како милениумски доминантен политички и културен фактор на Балканот и Источниот Медитеран. Комплексот знаења и практики обединет […]

МП за Хигсовиот бозон

Претставници од Московската Патријаршија им честитаа на научниците за можното докажување на постоењето на Хигсовиот бозон, од многумина наречен и „божја честичка“. „Се радувам на ова откритие и би сакал да им честитам на научниците. Откритието, најверојатно, повторно го поставува прашањето дали материјата отсекогаш била таква каква што е денес, или пак, од почетокот се […]

Биоетика: Абортус

Абортусот, инаку познат на човекот уште од најстарите времиња, сè уште е еден од главните проблеми со кои се соочува православната биоетика. Според статистичките податоци, секоја година илјадници жени во православните земји вршат абортус, и тоа во далеку поголем број од жените во западните земји. Иако абортусот во Библијата не е отворено осуден, јасно е […]

Биоетика: Евтаназија

Втората дилема на биоетиката пред која се наоѓаме денес е поврзана со одлуката за намерно прекинување на човечкиот живот по медицински пат, обично на молба на постарите пациенти кои патат од неизлечиви болести. Заговорниците на евтаназијата докажуваат дека на смртно болниот пациент мора да му се понуди избор, и дека мора да му се овозможи […]

218-то писмо, за познавањето на Христа

До началникот К. П. Многу се радувавте, бидејќи Вашиот син заврши високи науки во странство, дипломирал со одликување како прв меѓу првите. Но сега неочекувано и Вие и Вашата сопруга почувствувавте една мала болка, како убод од игла, кога вашиот учен, преучен син, пакосно се насмеал на вашата куќна Слава. Ништо не рекол само се […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, кој одма изјави дека е тоа е клевета и лага против научниците, и реши тоа одма да се докаже на дело. Со решеноста и истрајноста […]

Богословие и наука

Христијанството има еден природен и сигурен сојузник кого најголемиот дел од луѓето не го ниту забележуваат. Тој сојузник е – науката. Историјата на односот помеѓу Црквата и науката е трагична. За тој судир во голема мера е виновна Црквата. Додека Западната црква настојуваше да наметне присилна контрола која доведе до развој на антирелигиозна „научност“ и […]