Зошто ги почитуваме и се молиме на светителите?

Отец Антониј Петрушевски, свештеник во црквата „Света Троица“ во Куманово, еден од пионерите на македонскиот православен интернет-простор, започнува со серија на видео-подкасти кои третираат различни теми од православниот живот и духовност. Во овој извадок, отец Антониј го разгледува прашањето на почитување и молење на светителите.

Всушност, дали ти сакаш да бидеш православен?

Драг „Џон“, Гледам дека наскоро ќе станеш православен. Не знам ништо за тебе, освен тоа дека си Англичанец. Пред да напишам било што, треба да појаснам нешто. Не ми кажаа зошто сакаш да се преобратиш, но те уверувам дека тоа ќе нема смисла доколку си воден од некакви негативни причини. Во православието ќе најдеш исто […]

Човек може да биде свет каде и да се наоѓа

Во вашите беседи не зборувајте за религиите – и тогаш ќе победите. Дозволете му на човекот кој има поинакво мислење да се излее, нека зборува и зборува… Нека почувствува дека се сретнал со спокоен човек. Делувајте врз него со својата добронамерност и молитва, а потоа кажете неколку збора. Ништо нема да направите ако остро зборувате, […]

Христос, вистинскиот Курбан

За време на празникот на жртвено поклонение, Курбан Бајрам, муслиманите извршуваат ритуали околу и во нивното најсвето светилиште, Ќабата, во Мекка. Ритуалот, според нив, служи за потсетување на замената на жртвата на Авраам (според нив, Исмаил, а не Исаак бил речиси жртвуван) со животинска жртва. Како потврда на ритуалот, тие колат крвна жртва, наречена Курбан, […]

Заштитникот на затворениците, живиот светител, архимандритот Гервасиј

Според грчкото законодавство, затворениците кои нивната казна ја отслужуваат за помали кривични дела можат да си ја „купат“ слободата плаќајќи по пет евра за секој купен ден. На пример, некој ситен крадец кој е осуден на казна 15 дена затвор, со уплата од 75 евра може да излезе на слобода. Меѓутоа, по логичниот след на […]

Вистината е Личност, гледана и љубена од срцето

Едно писмо од свештеноинок1 Серафим Роус до еден духовен трагач2 Отец Серафим го напиша следново писмо при крајот на својот живот. Се обраќаше до еден млад човек кого што никогаш не го имаше сретнато, но за кого што имаше слушнато дека се занимавал со писанијата на францускиот метафисичар René Guénon3. Како што е поставено порано4, […]

Масовно покрстување на муслимани во Грузија

Во 1991 година, 75% од Аџарите биле муслимани. Денес, 75% од нив се православни христијани*. Како може да се објасни оваа појава, којa очигледно е единствена во светот? Фактите велат дека наеселението во Аџарија, по освојувањето од Турците во седуманесеттиот век, било претежно муслиманско. Во 1878 година, оваа провинција со површина од 3.000 m2 е […]

Патот на еден растафаријанец кон Православие

Го нарекуваат муслиман, евреин, зен мајстор, дури и Осама бин Ладен. Честопати луѓето се збунети: кој е овој човек? Мајкл (Михаил) Вилсон, кој повеќе од две децении работел во канзашката Liberty Hall, има долга брада, која како што расте и се одделува од неговото лице, така и обелува, и испрашени суканици останати од деновите кога […]

За стилот и јазикот на проповедта

Моето размислување за тоа каков треба да биде стилот на проповедта започнува со една теологумена за тоа како би се развивала мисијата на Божјата Црква ако Христос избереше поинаков стил на проповед, бидејќи Христос ја започна Својата мисија на земјата не со проповед со премудри и неразбирливи зборови, туку со дела кои го сведочеа Неговиот […]

Зошто треба да одиме в Црква секоја недела?

Треба да се наспиеме, да бидеме со семејството, да ги завршиме домашните обврски, а вие велите дека треба да станеме рано и да појдеме в Црква. Зошто? Секако, за да се оправда сопствената мрзеливост, може да се пронајдат секакви аргументи [против одењето в Црква секоја недела]. Меѓутоа, на почетокот треба да го сфатиме смисолот на […]

259-то писмо, за пилатовото царство

До стариот професор Жал ви е за старото Римско царство и затоа го обвинувате христијанството за неговата пропаст. Тоа го правеа сите безбожни историчари, но ниту Ранке ниту Нибур не правеа така. Ме чуди како Вие го правите истото иако сте човек од вера. Да не пропаднаше Римското царство, ќе пропаднеше Христијанството. Или Цезар, или […]

194-то писмо, за противниците на верата

До Богословот К. И. Зошто си се уплашил? Против твоето богатство се кренаа сиромашните и ти се уплашил! Отсекогаш е така, сиромашните незадоволно ги гледаат богатите. Твојата вера – твое богатство. Твојата христијанска вера ги опфаќа небото и вечноста и животот и вистината и правдата и радоста и светлоста и ангелите и песната. А оние […]

218-то писмо, за познавањето на Христа

До началникот К. П. Многу се радувавте, бидејќи Вашиот син заврши високи науки во странство, дипломирал со одликување како прв меѓу првите. Но сега неочекувано и Вие и Вашата сопруга почувствувавте една мала болка, како убод од игла, кога вашиот учен, преучен син, пакосно се насмеал на вашата куќна Слава. Ништо не рекол само се […]

Град

Нашиот христијански свет никогаш не бил христијански во целост. Постои само еден христијански град во целост, до последната капка. Оној Град во чии темели се дванаесетте Апостоли, а бисерната врата, неговите карпи ги измери возљубениот ученик на Воскреснатиот Господ. Сонце и Месечина нема таму, а светилник е Агнецот. Во тој град ништо нечисто нема да […]

Мисионерски технологии

Постои едно гледиште, според кое токму несогласноста на православието со „духот на овој век“ може да го направи православието уште попривлечно. Како пример, ќе го разгледаме проблемот со мисионерските технологии [техники]. Современата цивилизација е технолошка. И човекот, воспитан во неа, насекаде ја бара технологијата. „Како да научите англиски јазик за 20 часа?“. „Како да се […]