Ресурси за оние што сакаат да научат новогрчки

Доколку сте започнале самостојно да учите грчки јазик, сигурно сте наишле на голем број веб страници што тврдат дека ќе ви помогнат да го совладате новогрчкиот. Сепак, ретко која страница […]

Од каде доаѓа зборот пост?

Зборот пост е сесловенски: на црковнословенски – „постъ“; на руски, македонски, бугарски и српско-хрватски – пост; на словенечки, словачки, полски – post; на чешки – pust. Според мислењата на истражувачите […]

Тропар на втори глас

Забелешка: Заради поголема прегледност, тропарот е поделен на неколку делови. 1. (Ј)егда [кога] снишел (ј)еси [си слегол] к смери [кај/кон смртта] животе [животе] бесмертниј [бессмртен] Препев: Кога си умрел Животе […]

Аз буки веди. Глаголи добро јест.

Почетокот на црковнословенската глаголица (буквица, но и Кириловица) е ист со почетокот на македонската азбука: а, б, в, г, д. Но, на црковнословенски јазик буквите имаат свои имиња: А = […]

Сполај ти!

Еден израз во нашиот јазик којшто денес го слушаме сѐ поретко, за разлика од порано, а во иднина веројатно целосно ќе се исфрли од употреба и ќе можеме да го […]

Што значи зборот… Црква?

Ако нашиот збор „Црква“, за сите нас несомнено го означува следново: собирот на христијаните како Тело Христово, со Христос како Глава негова, но истовремено и самата градба на Црквата, тогаш […]

Дали е правилно Христијаните да го користат зборот „Аллах“?

Прашање Дали би сакале да напишете нешто за историјата на употребата на зборот Аллах од арапските православни Христијани? Кога за прв пат бил употребен тој збор? Каква е неговата предхристијанска, […]

Христос, вистинскиот Курбан

За време на празникот на жртвено поклонение, Курбан Бајрам, муслиманите извршуваат ритуали околу и во нивното најсвето светилиште, Ќабата, во Мекка. Ритуалот, според нив, служи за потсетување на замената на […]

Икона наспроти огледало

Да гледаш икона, значи да гледаш од онаа страна, таму да ја преселиш способноста да се види, препознае и дознае, а овде да го оставиш испразнетото тело. Значи таму да […]