Секуларна Причест

Да се мисли на Бога и да се причестува со Бога не е исто. Современиот свет е тегобно место за оние кои веруваат во Бога. Културата која преовладува бездушно Го оттргна Бога од секојдневниот свет и век, и Го потисна во различните „религиозни сфери“ на постоењето. И така, ние живееме во она што може да […]

Пост-христијански белешки: Денот на лагата

Едно од основните прашања на љубомудрието, човекоцентрично, богоцентрично, но и богочовекоцентрично и човекобогоцентрично, е прашањето за човекот. „Што е човекот?“ – прашуваат едни, а други забележуваат дека вистинското прашање би било „Кој е човекот?“. И, како што истокот е оддалечен од западот, толку различни и спротивни се одговорите на овие прашања. Меѓу нив, едно од […]

Свети Трифун или Свети Валентин?

„Биди мој Валентин“ или „Среќен Валентин“, се најчестите фрази кои во последниве неколку годни се прифатени, ако не и наметнати, од западната, хипереротска и консумеристичка култура. Во следните неколку дена, секој човек во Македонија ќе биде жртва на розово-црвениот еротски кич кој ќе се пласира преку средствата за масовна комуникација. Од друга страна, нималку помалку […]