Не објавив ништо на Фејсбук

Еден пријател неодамна на Фејсбук го објави следниов статус: „Толку многу нешта се случуваат во мојот живот, но не објавив ништо на Фејсбук!“ Многу вистинито. Секој момент нешто се случува. […]

Современа духовност

Во нашето забрзано општество, кое се темели на забрзано уживање, луѓето бараат и забрзана примена на духовност. Потонати во калта на примамлива чувствителност, тие го бараат духовното преку похотливото. Хипнотизирани […]

Неколку препораки

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) Како што насловот кажува, овој документарен филм го пренесува мислењето на Ноам Чомски (лингвист, философ, политички дисидент, глас кој вика во пустината) […]

Интерстелар

Sneaking past a black hole’s event horizon, scanning the hole’s singularity and retrieving gravity-mastering data is impossible. As for falling into a black hole and seeing tidal forces disintegrate your […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело […]

Вистината е Личност, гледана и љубена од срцето

Едно писмо од свештеноинок1 Серафим Роус до еден духовен трагач2 Отец Серафим го напиша следново писмо при крајот на својот живот. Се обраќаше до еден млад човек кого што никогаш […]

Педесет нијанси на христијанска љубов

Понекогаш, можеби сте се запрашале, дали вистинското значење на љубовта може да биде сочувано. Во свет жеден да ја дознае вистината за љубовта, милиони луѓе ги преплавија кината за да […]

Моралот во областа на полот (3)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ Нам ни е особено тешко да посакуваме целомудрие од три причини; не зборувам веќе за негово достигнување. Како прво, нашата повредена природа, […]

Моралот во областа на полот (2)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ И уште едно, трето нешто. Малкумина сакаат да го јадат она што не е погодно за јадење, или да прават нешто друго […]

Моралот во областа на полот (1)

Клајв Стејплс Луис Извадок од книгата „Едноставно Христијанство“ А сега треба да видиме каков е односот на христијанскиот морал кон сексуалните односи и што е тоа што христијаните го нарекуваат […]

25-ти Meѓунaрoдeн сaeм нa книгa: 09 април – 15 април 2013

Издавачкиот оддел на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ќе земе учество на 25-тиот Меѓународен саем на книгата што ќе се одржи од 9 до 15 април годинава. На својот […]

Христијанство и елитизам

Секоја уметност не е создавање, а секое создавање е уметност. Создавањето настанува само при средба со вистинското постоење, или со самата Вистина. А до тоа не се стигнува со учење […]

Грчкиот религиозен национализам

Порано или подоцна, на сите ќе ни стане јасно дека Православието нема да го сочуваме напорствувајќи да го очуваме „елинизмот“, или „русизмот“, или „србизмот“. Еклисиолошката формула: постои Константинопол, кому Црквата […]

Молк на небесата: „Седмиот печат“

Филмската теологија на бергмановиот „Седмиот печат“ Филмот „Седмиот Печат“ (1957г.) на Ингмар Бергман е дело чијшто религиски симболизам е очигледен за секој внимателен гледач. Неговиот херој, Антониј Блок (Макс вон […]

Родов мејнстрим: културна револуција

Позади очите на јавната свест, постои една културна револуција, која се подготвува да го измени највнатрешното јадро на социјалната структура на нашето општество. Се работи за поништување, чекор по чекор, […]