Каде беше Бог? (2)

Втор дел од интервјуто со Дејвид Бентли Харт кликнете тука за првиот дел Христијаните најчесто се обидуваат да прават разлика помеѓу она што Бог благоволи – Божјата волја – и […]

Каде беше Бог? (1)

Интервју со Дејвид Бентли Харт Често се вели, дека три тврдења на Христијанското предание – „Бог е Семоќен“, „Бог е љубов“ и „злото постои“ – претставуваат логична противречност. Едно од […]

За љубовта Христова

Пред некој ден го прославивме во нашите цркви празникот на Рождеството Христово, празникот на предвечно Родениот кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од Небесата и смирено во […]

За современите задачи на Црквата

Извадок од интервјуто со митрополитот Антониј Сурожски Црквата треба да биде исто онолку бессилна, колку што и Бог е бессилен Владико, можеби оддалеку подобро се гледаат тие процеси кои се […]

Бог е секогаш со вас

Интервју со о. Роман Брага (по потекло од Романија, отец Роман е архимандрит во женскиот манастир посветен на Успение на Пресвета Богородица во Мичиген, САД) Update: In memoriam: Архимандрит Роман […]

Црквата како музичко училиште

Зошто во денешно време во нашето општество, и покрај големата жед и потреба од љубов и внимание, луѓето остануваат себични, така што барајќи некој да ги љуби, биваат неподготвени да […]

Пренесено: Интервју со Г. Пимен

[Интервју дадено за Press24] Ако предлогот на Николиќ беше сериозен немаше да дојде преку ТВ-интервју Г.Пимен е еден од шестмината млади владици во МПЦ. Европската епархија под негово раководство неколку […]

За редовното причестување

Владико, колку често можеме и колку е потребно да пристапуваме кон Светата Тајна Евхаристија? Во моите епархии и парохии, секаде се трудам да нагласам дека основа на духовниот живот на […]

Чуму ни е пеколот?

Не беше Бог Оној Кој го создаде пеколот за грешниците, туку самите тие. Не го создаде Бог пеколот за грешниците, (туку) самите тие го создадоа. Претставникот на Руската Православна Црква на […]

Терапевтска примена на матичните клетки

Кога се зборува за терапевтската примена на матичните клетки, се полага голема надеж во лечењето на најтешките болести како леукемија, канцер, потоа некои тешки облици на болестите на нервниот систем […]

Православие и спорт

Во црвено-жолтата атмосфера која деновиве преовладува во Македонија, поради успехот на нашата кошаркарска репрезентација на Европското првенство во кошарка, пренесуваме дел од интервјуто со Драгутин Топиќ, еден од најпознатите и […]