Портрет и автентичност

Можеме да речеме дека во наши дни нашите ликови се антиграфи (копии) едни на други, и дека сите ние сме копии на општите модели на фабрикуван живот. Совршен пример се […]

Икона наспроти огледало

Да гледаш икона, значи да гледаш од онаа страна, таму да ја преселиш способноста да се види, препознае и дознае, а овде да го оставиш испразнетото тело. Значи таму да […]

Причестувањето е смислата на Литургијата

Трет и последен дел (продолжение на првиот и вториот дел) од интервјуто со претседателот на Синодската комисија за канонизација на светии, викарот на Свјатејшиот патријарх московски и на цела Русија […]

Иконата и нестворената светлина

Ќе се обидам да го истражам односот меѓу иконата и несоздадената светлина, изнесувајќи седум одредувања [дефиниции] за иконите. На крајот, ќе го резимирам исихастичкиот карактер на иконографијата во седум реченици. […]