Платон во шест и пол минути

Роден во Атина пред 2400 години, Платон го посветил својот живот на една цел: да им помогне на луѓето да достигнат состојба на исполнетост, εὐδαιμονία (букв. „добродуховност“) – термин што неговиот најпознат ученик, Аристотел, целосно ќе го разработи. На патот кон оваа цел, постојат (грубо речено) четири точки кои треба да ги поминеме: 1) Да […]

Готвиме со Мартин Хајдегер

Ретко кој философ бил прочуен по неговите вештини во кујната. Сепак, тимот на The School of Life се обидува да ги објасни нивните теории со посредство на различни рецепти (повеќето од овие рецепти се неуспешни, но доволно забавни). Го пренесуваме нивниот обид за разгледување на основната мисла на еден од највлијателните философи на XX век, […]