Две чуда на св. Василиј Острошки

Црквата денес го празнува споменот на големиот чудотворец, светиот Василиј Острошки и Тврдошки. Љубовта и молитвената блискост на овој светител ја почувствувале многу луѓе, како од Македонија, така и од […]

Соочување на Православната Црква со култот на „Руса Среда“

Неодамна, во средината на април 2015 год., од печат излезе првата книга на Виктор Недески, дипломиран богослов на богословскиот факултет од Аристотеловиот универзитет во Солун, насловена „Преполовение или Руса Среда?“. […]

Химнографија

Сега малку и за химнографијата, којашто е, може да кажеме, посебна наука за себе. Песните кои се пеат или кои се читаат на нашите богослужби се нашата химнографија. Тие се […]

Синаксар на четврта недела по Пасха, за раслабениот

Во Овчата бања, Христос со еден збор, како мудар лекар, го исцели раслабениот. Во тој ден, четврта недела по Пасха, правиме спомен на раслабениот (парализираниот) и, како што прилега, празнуваме […]

Педесетница – времето по Пасха

Постојат две Педесетници: првата e Педесетница како педесетти ден по Пасха, односно Духовден; и втората е Педесетница како време од 50 дена по Пасха. Некои специфични одлики за Педесетницата како […]

Црковниот Младоженец (1)

Во православната традиција седмицата на Господовото Страдание се нарекува Велика Страсна (или Страдална) Седмица. Секој ден од неа се нарекува Велик или Свет: Велик Понеделник, Велик Вторник, кулминирајќи со Велики […]

Директен пренос на службите од Страсната седмица на арапски јазик

Преку донација на добронамерни верници, намесништвото на Бејт Џела (Ерусалимска Патријаршија) од Светата Земја во текот на Страсната седмица врши директен пренос од овие свети и свештени богослужби. Градот Бејт […]

Синаксар на Цветна недела

Словото Божјо, Кое ги покрива небесата, Седнат на бесловесно осле, доаѓа да ги ослободи луѓето од бесловесноста. Во овој ден го празнуваме славниот и пресветол празник Цветници (Врбица) од следнава […]

Неколку детали за Цветници

Називи за празникот: Недела на палмите, Цветна пасха, Цветна недела, Цветно воскресение, Вход на Господ во Ерусалим, Цветници. На Лазарева сабота, денот пред Цветници, се вршело крштение и затоа останало […]

Денес Витанија го навестува воскресението на Христа Животодавецот…

Христе, Кој си воскресение и живот на луѓето, си застанал пред гробот на Лазара, утврдувајќи ни ја верата во Твоите две природи, о Долготрпелив, дека си дошол од Пречиста Дева, […]

Синаксар: Акатист на Пресвета Богородица

Благодарствено, со песни непрестајни, Нападнатиот од непријатели град ѝ пее на својата заштитничка. Во овој ден празнуваме неседална песна – Акатист на Пресветата Владичица наша Богородица, од овие причини: Кога […]

Осветување на времето: Недела

Позната ни е таа слика кога две бабички се расправаат за како, што и колку не се, или се работи во недела. Да видиме каква врска има Евхаристијата со самиот […]

Осветување на времето

Минатиот пат кажавме дека христијаните и јудејците оделе на заеднички служби. Значи основа за христијанското богослужение е јудејското. Го појаснивме и зборот „празник“, како игра/chag, свеченост/eorti, славење, восхит и нешто […]