Христос говори за својата смрт

„Кој Ми служи Мене, нека врви по Мене, и каде што сум Јас, таму ќе биде и мојот слуга. И кој Ми служи Мене, него ќе го уважува и Мојот Отец. Душата сега Ми се нажали, и што да кажам? Оче, избави Ме од овој час! Но, заради тоа и дојдов на овој час. Оче, […]

Преображение Христово

Преображението Христово на гората Тавор се случи непосредно пред Неговите страдања, односно, поконкретно, четириесет дена пред да пострада и пред да биде распнат. Впрочем, целта на Преображението беше да се утврдат учениците во верата дека Он е Синот Божји и да не се поколебаат од тоа што ќе го видат во тие денови. Во тропарите […]

Преп. Максим Исповедник: За душата

Најпрвин ќе ги поставам критериумите според кои душата може да биде сфатена. Потоа, низ што се сведочи нејзиното постоење. Трето, дали таа има своја одредена суштина или пак нејзината суштина е неодредена. Четврто, дали е проста или сложена? Петто, дали е бесмртна? И на крајот, дали е таа разумна или неразумна. Сите овие прашања би […]

Благовештение на Пресвета Богородица

Празникот Благовештение на Богородица е воедно и Господов и Богородичен празник. Господов е бидејќи се однесува на Христа Господа, Којшто беше зачнат во утробата на Богородица, а Богородичен е бидејќи се однесува на онаа личност којашто придонесе во зачнувањето и вочовечувањето на Логосот Божји, т. е. се однесува на Пресвета Богородица. Богородица Марија има големо […]

Покров – ден на Мајката

„Те величаме, Пресвета Дево, и го почитуваме Твојот покров свет, зашто Тебе Те виде светиот Андреј во воздухот како се молиш на Христа за нас“ – пее Црквата на празникот Покров на Пресвета Богородица. Mногу векови преку оваа мајчинска молитва се одржува светот. За суштината на молитвеното застапништво на Пресвета Богородица размислувале како богословите, така […]

Теологија и архитектура

Теологијата има врска со архитектурата по аналогија, која го поврзува Бога Творецот и создадениот човек. Во Символот на верата ние говориме дека Бог Отецот е Поет на небото и земјата = Творец на небото и земјата. Во еврејскиот јазик имаме два глаголи, кои точно ја разликуваат Божествената Создавачка моќ, која создава од ништо (бара) и […]

Вознесение Христово

Четириесет дена по Своето воскреснување, Христос се вознесе на Небесата, каде што беше претходно, според зборовите што Он Самиот им ги кажа на Своите ученици пред Своето страдање: Ова ли ве соблазнува? А, ако Го видите Синот Човечки да се искачува таму каде што беше претходно? (Јн. 6, 62). Секако, тоа не значи дека Христос, […]

Страдањата и Крстот Христови

На многу начини може да им се пристапи на Христовите страдања и на Крстот, а тоа зависи од начинот на живот на секој човек. Едниот начин е човекоцентричниот, каде што нагласено владее сентименталниот елемент. Вториот начин е т.н. етички начин, каде што страдањата и крстот Христови се прилагодуваат на настани од човековиот живот, и на […]

Сретение Господово

По четириесет дена од Неговото телесно раѓање, Христос беше принесен во Храмот, согласно со установите од Законот. А бидејќи таму во Храмот му беше приреден дочек од луѓе што беа движени од духот, а особено бидејќи Симеон го зеде во својата прегратка, затоа и се нарекува сретение. Зборот произлегува од глаголот пресретнувам и значи доаѓам […]

Смисолот на Рождеството Христово

Никаде во Евангелието не е забележан точниот датум на раѓањето на нашиот Господ Исус Христос. Не се споменува дури ниту кое во годишно време се случило [Неговото раѓање]. Но, судејќи по тоа што во евангелската приказна се споменуваат пастири кои ноќе ги паселе стадата овци, може да заклучиме дека раѓањето Христово се случило во лето. […]

Пророштвото за Божик (3)

продолжува од првиот и вториот дел Пророците ги гледале идните настани, кои тие ги предвестувале, како да се извршувале пред нив или дури како тие да се веќе поминати. Исаија нé зачудува со своите опишувања за страдањата на Месијата, како самиот тој да бил сведок на Голготската драма. Тој пишува: Он беше изнаранет за нашите […]

Пророштвото за Божик (2)

продолжува од првиот дел Возвишениот збор на пророкот, ненадминат во светската литература по своето вдахновение, јасно ги опишува величието и славата на царството на Месијата, Кој доаѓа. Месијата тој го претставува како фиданка од Јесеевата пењушка (Ис. 11,1), т.е. возвестува дека Он ќе потекнува од царот Давид. Во Стариот завет е навестено и точното место […]

Пророштвото за Божик (1)

Суета над суетите, вели проповедникот, суета над суетите – сé е суета!.. Род еден си заминува, и род друг доаѓа, а земјата си постои секогаш. Сонцето изгрева и заоѓа, и пак брза кон местото свое, од каде што изгрева… Она што било, пак ќе биде, и она што се правело, пак ќе се прави – […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (2)

III Во текот на оваа долговечна дискусија постојано се прави повик кон сведоштвото на Отците. Зачудувачко е што најважното сведоштво, кое всушност ни е дадено во светоотечкиот материјал на оваа тема, е пренебрегнат. Со оглед на тоа што мотивот на Воплотувањето во патристичкиот период не беше никогаш поткренат формално, најголемиот дел од текстовите кои се […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (1)

Cur Deus Homo?1 „Јас сум Алфа и Омега“ (Откровение 1, 8) I Од самиот почеток на христијанството неговата порака e благовестие за спасението. Согласно на тоа, нашиот Господ е примарно поиман и опишуван како Спасителот, Кој го искупи Својот народ од ропството на гревот и распадливоста. Самото Христово Воплотување во раното христијанско богословие вообичаено е […]