Најубавата жена: „За тебе, бебе“

Видео сторија изработена според вистинска случка. Ај и нејзиниот сопруг долги години се обидувале да зачнат дете. Најпосле им успеало. Само, во овој случај, заедно со добрата, добиле и уште […]

Биоетика: сурогат мајчинство

Деновиве македонската јавност започна да го разгледува предлог-концептот за озаконување на заменското мајчинство, познато како и сурогат мајчинство. Во прилог на јавната расправа, нудиме неколку гледишта од земјите во регионот, […]

Христијанска Биоетика

Во текот на последните години, дојде до брз напредок во сферите на медицината и биологијата. Научните откритија и достигнувања во биотехнологијата се појавуваат со таква брзина, што дури и на […]

Проблемот со сидата

Богословската страна Со избор на Блаженејшиот Архиепископ на Атина и на цела Грција г.г. Серафим и со одлука на Министерот за здравство г. Скулакис бев назначен за претставник на Црквата […]

Проблемите на биоетиката

1. Бурниот развој на биомедицинските технологии кои активно навлегуваат во животот на современиот човек од неговото раѓање до смртта, како и неможноста да се одговори на моралните прашања кои при […]

Генетика или ген-Етика

Во најгротескните претстави и ментални слики за “мрачното” средновековие на западната цивилизација, секако, централно место заземаат ликовите на алхемичарите и демонопоклоните жреци на едно огромно шаренило од опскурни, псевдо-научни култови. […]

Биоетика: Абортус

Абортусот, инаку познат на човекот уште од најстарите времиња, сè уште е еден од главните проблеми со кои се соочува православната биоетика. Според статистичките податоци, секоја година илјадници жени во […]

Еколошка аскеза: културна револуција

Во своите корени, еколошкиот проблем e духовен проблем. Многу од луѓето кои се занимаваат со него, најчесто ги превидуваат неговите духовни аспекти. Но сепак, гледано од историска и практична гледна […]

Терапевтска примена на матичните клетки

Кога се зборува за терапевтската примена на матичните клетки, се полага голема надеж во лечењето на најтешките болести како леукемија, канцер, потоа некои тешки облици на болестите на нервниот систем […]

Биоетика: Евтаназија

Втората дилема на биоетиката пред која се наоѓаме денес е поврзана со одлуката за намерно прекинување на човечкиот живот по медицински пат, обично на молба на постарите пациенти кои патат […]

Генетски модифицирани организми (ГМО)

Остварување на еден научен сон Кон средината на деведесетите години, генетско модифицираните организми (ГМО) влегоа во комерцијално производство и употреба. За тоа што претставуваат ваквите организми и како настануваат, разговаравме […]

Хомосексуалниот христијанин

Голем број на хомосексуални мажи и жени тврдат дека Христијанската вера е водечкото правило во нивните животи. Некои од нив сметаат дека нивната сексуална ориентација им е дадена од Бога, […]

Homonukulus: pro et kontra

Претставниците на повеќето светски религии ја осудуваат одлуката на Нобеловиот Комитет да ја додели овогодинешната Нобелова награда за медицина и физиологија на британскиот научник Роберт Едвардс. Имено, д-р. Едвардс е човекот кој […]

Биометриски пасоши

Веќе неколку години проблематиката на биометриските системи на идентификација го окупира вниманието на стручната јавност, но и пошироките слоеви на општеството во целиот свет. На подрачјето на нашата помесна Црква […]