Катавасија: Христос се раѓа, славете Го!

Секоја песна од каноните на празничната утрена се завршува со катавасија. Тоа се ирмоси кои се употребуваат на богородичните празници, иако некои од нив во деновите на големи богородични празници […]

Аудио запис од Литургија служена од старец Порфириј

Денес се одбележуваат 24 години од блаженото упокојување во Господа на преподобниот Порфириј Кавсокаливиски. За светиот старец има навистина многу што да се каже; на овој сајт честопати ги пренесуваме […]

Во исчекување на благодатните звуци

Деновиве се очекува да излезе компакт диск (CD) посветен на преподобен Симеон Мироточив во изведба на Српскиот византиски хор. Овој диск претставува голем придонес за словенската химнографија (поезија) и еден […]

Препорака: Радио Триѕвон

Во мај годинава, со благослов на Митрополитот Иларион интернет-радиото „Триѕвон“ на Брегалничката Епархија започна да ја емитува својата програма. Координатор на проектот и уредник на радиото е протоѓакон Тони Петрушевски, […]

Портрети: Игор Зиројевиќ

Игор Зиројевиќ е роден 1977 година во Требиње (денешна Република Српска, БиХ) каде завшрил осново, основно музичко, и средно училиште. Од 1997 година е во Атина заради студии по црковна […]

Аудио: Вечерна на љубовта

Бидејќи во повеќето Помесни Цркви постои пракса на Вечерната на љубовта (Вечерната во денот на Светлото Христово Воскресение) Светото Евангелие да се чита на што е можно повеќе јазици, Ancient […]