Како да се подвизуваме во светот?

Кога го прашале авва Сисој како можеме да се ослободиме од нашите страсти, тој одговорил: „За да си ја соблече старата кожа, змијата треба да мине низ еден отвор. Таа […]

Мобилни vs Бројаници

Можно ли е ова? Што ако секаде ги носевме со нас? Што ако ги поминувавме по неколку пати на ден? Што ако проверувавме да не случајно ги заборавиме некаде? Што […]

Архимандрит Дамаскин: За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет (видео)

Видео запис од предавањето на високопреподобниот архимандрит Дамаскин на тема: „За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет (Современи предизвици и искушенија)“ одржано во рамките на годинешната недела на Светото писмо.

Скриена радост

Прочитав некаде кај старец Софрониј, ми се чини во едно од писмата до јеромонах Димитриј (Балфур): „Благодатта доаѓа во срцето кое страдало“. И кај апостол Павле одново и одново читам […]

Фјодор Јемељаненко: Покрај телото, треба да се вежба и духот

Еден од најголемите шампиони во мешани боречки вештини, Фјодор „Последниот Император“ Јемељаненко, во едно скорешно интервју одговара на интересни прашања: како да се вежба духот, како се родила неговата вера, […]

За тагата, за страдањето…

„Тагата е духовен крст што се испраќа како помош на оние кои се каат, коишто не умеат да се покаат, т.е. коишто после покајанието паѓаат во претходните гревови… И затоа […]

Фото-сторија: Кацхијскиот столпник

Грузискиот монах Максим веќе дваесет години живее на монолитната варовна карпа во Имеретија, која од локалното население уште во пред-христијанско време била почитувана како место во кое човекот може да […]

Зошто е потребен постот?

Постот е древна добродетел. Заедно со молитвата тој го подготвува христијанинот за распетие и воскресение. Постот е храна за душата. Постот нè учи на воздржување, кое му е потребно на […]

За пазењето на заповедите

Нашето време е неправедно кон големиот благослов кој што ни го дал Бог. Кон благословот на заповедите. Нашиот век смета дека исполнувањето на заповедите преставува механичка, површна етика, а разговорот […]

Дух на празнословие не давај ми…

Во црковнословенскиот јазик, бремената жена се нарекува „непразна“, односно „зафатена“. Тука не се мисли само дека е зафатена или полна со што било, туку се мисли дека во себе носи […]

Бој се од Господа и бегај од злото

Бој се од Господа и бегај од злото (Изрек. 3,7). Врвот на твојата побожност нека се состои во зацарувањето на стравот Божји и вкоренувањето на цврста намера да побегнеш од […]