За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла во сиромаштија, прави другите да се откажат од нив, им го одзема стекнатото. Само душата не им ја поразува. И воопшто, невозможно е да не […]

Премудроста ги повикува неразумните

Чудесно е како Премудроста ги повикува неразумните: „Кој е неразумен, нека наврати кај мене“ (Мудр. 9,4). Од ова следи дека „умните“ немаат пристап во домот на Премудроста или во светата Црква. Секоја „умност“ треба да се остави покрај влезот во тој дом. Од друга страна, бидејќи секоја мудрост и знаење се во домот на Премудроста, […]

За убавата блудница, или: парабола за спасот од грешните помисли

Еднаш, во едно време, и во едно царство, имало некоја жена која била многу убава, но правела многу неубави нешта. Таа жена била убавата блудница. Владетелот на тоа царство, гледајќи колку е убава, се сожалил над неа, и не сакајќи таква убавина да исчезне, штом нашол згодна прилика, се доближил до неа, и ѝ рекол: […]

Отец Георгиј Калчу: За значењето на страдањето

Отец Георгиј Калчу (1925-2006) бил исповедник за верата. Романец по раѓање, православен христијанин по воспитување, и свештеник по вокација, Калчу поминал дваесет и една сурова година во затвор, бивајќи измачуван и подложен на перење на мозокот – поради неговото храбро проповедање на Евангелието и критикување на комунистичкиот материјализам. — Што да ти кажам? На раце […]

Моли се како сè да зависи од Бога.
Работи како сè да зависи од тебе.

Блажен Августин, еп. Ипониски

За најлукавата страст

Архимандрит Маркел Павуј, професор по аскетика на Киевската духовна академија Како да не се предадеме, да не паднеме во депресија пред сè поголемите предизвици на денешницата, и нашата немоќност да им се спротивставиме? Говорејќи со светоотечки јазик, депресијата се нарекува униние. Еден од облиците на униние е тагата. Тагата може да биде светла – плодоносна, […]

Момчето и старецот

Еден богат човек побарал од некој старец да му помогне да го одвикне синот од лошите навики. Старецот го повел со себе момчето на прошетка низ градината. Застанале на едно место и побарал од момчето да откине една млада билка која растела недалеку од местото на кое стоел. Тој ја фатил билката со палецот и […]

Како на исповед да раскажеме за најскриеното?

Често исповедта е нешто слично со одење на психотерапевт и на психијатар, каде (во тој случај) човекот треба да му олесни на болниот. Да ги уништи неговите комплекси, или лажни комплекси, во зависност од случајот, да му ги олесни тензиите, да го успокои итн. Главниот херој на таа средба е лекарот. Болниот се обраќа кон […]

До крај треба да истрпиме

Немој да мислите дека е спасен оној кој еднаш или неколкупати претрпел по нешто. Напротив, ќе се спаси оној кој благодушно поднесува сѐ што се случува до самиот крај. Оној кој насреде или при крај ослабе и се откаже од блаженото послушание ќе биде достоен за жалости и ридање како при бродолом, зашто не само […]

Стекнување мудро срце

Луѓето знаат што е образованост и ум. Но, што е тоа мудрост? Псалмопевецот повикува кон Бога: „Научи нè да ги броиме дните наши, та да се здобиеме со срце мудро“ (Псалм 89, 12). Целта на броењето на нашите денови е стекнување мудро срце. Но, што е мудроста? Во нашите денови, луѓето слабо знаат за тоа. […]

За ненадејната смрт

Денес, кога науката и технологијата брзо се развиваат, кога културите се зближуваат и постои криза на вредностите, се избегнува самиот збор „смрт“ и сѐ што потсетува на смртта се игнорира и отфрла. Современиот човек на смртта гледа како на нешто негативно и како на загуба; најчесто, за оној што се упокоил велиме „Го загубивме“. Секој […]

Нови можности

Во наше време може да се прават прекрасни нешта. Затоа не треба да мислиме дека сè е изгубено, дека никој не ја бара Вистината, дека сѐ е пропаднато… Тоа е само мислење, а мислењето е првиот стадиум на духовна „прелест“. Не треба да се оптоваруваме со мислења. Напротив, на сѐ треба да погледнеме со бистар […]

Од себепознание кон богопознание

Живееме во време на голема екстровертност, конзумеризам, многузборливост, лесномисленост и плиткост. Интровертноста се смета за болна состојба, самоконтролата за излишна, самокритиката за непотребна. Себепознанието е оставено како техника на маговите од Исток. Внатрешното истражување, самонабљудувањето, укорувањето на себе и сеќавањето на смртта се третираат како заблудни појави. Истражувањето на внатрешниот човек на самиот истражувач ќе […]

Смирението е вистинска храброст

Постои страв Божји и страв човечки. Стравот Божји е смирението, а човечкиот страв е малодушието. Од каде се појавува човечкиот страв? Ако имаш таков страв, значи си суетен? Оној кој не е суетен го отфрлил човечкото срце и е исполнет со Божја благодат, од една сила во друга сила. Човечкиот страв е енергија на светското […]

Како да се подвизуваме во светот?

Кога го прашале авва Сисој како можеме да се ослободиме од нашите страсти, тој одговорил: „За да си ја соблече старата кожа, змијата треба да мине низ еден отвор. Таа дупка, низ која по секоја цена треба да минеме – инаку не бива, таков е духовниот закон – за да ја соблечеме старата одежда на […]