Виртуелна посета на Троице-Сергиевата лавра

lavra

Со помош на Street View технологијата на Гугл, внатрешноста и надворешноста на Троице-Сергиевата лавра е целосно дигитализирана, и луѓето од целиот свет може да направат виртуелна тура низ манастирот и неговите цркви, да ги прегледаат иконите насликани од преподобниот Андреј Рубљов и кивотот во кој се наоѓаат моштите на преподобниот Сергиј. Сето ова е овозможено од Институтот за култура на Гугл, чија цел е, во партнерство со голем број музеи, институции, цркви и архиви, да го дигитализира и да го постави онлајн светското културно наследство.

Проектот е започнат во 2011 година, и до сега се дигитализирани и обработени стотици локации и споменици на светската култура во над 50 земји низ светот.

Врска за посета:

The Holy Trinity – St. Sergius Lavra on Google Cultural Institute

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz