НАЈНОВИ

Телесните болести потекнуваат од гревот

претходно: прв дел | втор дел 12. Сега треба да го разгледаме и да го разбереме и она што се однесува на смртта на телото. Што е нејзината причина? Бидејќи […]

Блажени се сиромашните по дух

продолжение од првиот дел 6. Која е, значи, таа заповед што ни е дадена од Бога? Тоа е покајанието (Ἡ μετάνοια), чија главна цел се состои во тоа да не […]

Бог не ја создал смртта и не ѝ се радува на пропаста на живите

1. „Бог не ја создал смртта и не ѝ се радува на пропаста на живите.“1 Ако Бог не ја создал смртта и не е виновен за тешкотиите што ја следат, […]

Мартинките на плоштад

дванаесетто послание до нас, самите Пред неколку дена се вратив од службено патување во една православна земја, од еден православен град. Во центарот на градот беа поставени преку 100 штандови, […]

12 цитати од Библијата што ќе ни помогнат за време на постот

Не судете, за да не бидете судени. Мт 7,1 Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека […]

За детинестата плашливост

Извадок од дваесеттата поука од Лествицата на св. Јован, наречен Схоластик, игумен на светата Синајска Гора Ако подвигот на добродетелта го минуваш во општежитие или во заедница, плашливоста нема многу да […]

Во исчекување на Велигден

И му рече Господ на Аврама: „Излези од земјата своја, и од родот свој, и од домот на татка си, па појди во земјата, што ќе ти ја покажам Јас! […]

Христијанинот живее како да е во пустина

Апостолот Павле вели дека Израелците, преминувајќи низ морето, се крстиле (1Кор. 10,2). Тоа крштение служело како знак за нивно разликување од Египќаните. А апостолот Петар додава: „(водата) и сега нѐ […]

За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла […]

Дојдовме до средината на Постот

Браќа и отци! Со Божја помош доспеавме и до средината на Светата Четириесетница, и се радува душата на секој христијанин што се приближува Светата Пасха и ни носи одмор после […]

Како да се избориме со унинието?

Унинието, помеѓу другите страсти, има посебно место. Тоа е единствена можна состојба на човекот, кога неговиот поглед е свртен исклучително внатре во себе, кога со човекот владее „сеќавањето на самиот […]